top of page

Proje Hakkında

Asırlardır Anadolu topraklarına birlikte ev sahipliği yaptığımız farklı kültürlerin ve dillerin en sağlıklı şekilde yaşatılmasına destek olmak adına en uygun sanatsal oluşumun birbirinden farklı seslerin bir araya gelmesiyle güçlenen çok sesli koro müziği olduğuna inanarak yola çıktık ve ilgili kültürlere ait değerlerin daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için bir platform oluşturmayı hedefledik. Koro müziğinin birleştirici etkisini merkeze alıp çeşitli sosyal yardımlaşma ve dayanışma kurumlardan yardım alan, topluma kazandırılmaya yönelik destek bekleyen çocuk ve gençlerimizin de bu alanda bir adım atarak bölgedeki diğer çocuk ve gençlere örnek olmasını istiyoruz.

Ülkemizde yaşayan farklı kültürleri temsilen, belirlediğimiz 7 farklı şehirde korolar kurulmasını amaçlıyoruz. İlk aşamada bu şehirleri; Artvin, Gökçeada-Çanakkale, Hatay, İstanbul, Mardin, Tunceli ve Rize olarak belirledik. Bu konuda eğitim alıp bir koro kurmaya gönüllü, başvurular sonunda belirlenecek 2’şer koro şefine MAGMA & Boğaziçi Caz Korosu Ailesi Genel Sanat Yönetmeni ve Şefi Masis Aram Gözbek tarafından İstanbul’da 7 günlük bir koro şefliği atölyesi verilecektir. Akabinde bu şeflerden bölgelerindeki 16-29 yaş arası 40’ar çocuk ve gençten oluşacak korolar kurarak birlikte belirlenecek yerel eserlerle bir repertuvar üzerinde çalışılması sağlanacaktır.

6 aylık bir çalışma sürecinin ardından her şehirde kurulacak koronun MAGMA Oda Korosu ile birlikte, belirlenmiş bölgelerin kültürel zenginliklerini yansıtan bir mekanda konser vermesi planlanmaktadır. Haziran 2020 tarihinde ise hedef illerdeki tüm korolarımızı İstanbul’da gerçekleştireceğimiz bir etkinlikte ağırlamak ve 7 koroyla birlikte festival havasında konserler düzenlemek, belirlenecek ortak eserleri seslendirerek farklı kültürlerin birbirleriyle etkileşimine bir fırsat vermek istiyoruz. Aynı ülke topraklarında yaşayan, farklı dilleri konuşan, farklı kültür ve geleneklerle yetişmiş gençlerin bir araya gelerek birbirlerini tanımalarının ve İstanbul’un tarihi ve kültürel birikimiyle hayatlarına özel bir deneyim katmalarının vereceği özgüveni ve sevinci onlarla paylaşmayı amaçlıyoruz.

Kültürlerin Sesi projemizden 4 ana başlıkta sonuç bekliyoruz. Öncelikle 7 farklı dilden 7 eserin 200 kişilik bir koro (7 ilden korolar ve MAGMA Oda Korosu) ile seslendirilecek olması bu anlamda bir ilk olacağı için kayıtların profesyonel şekilde alınması ve paylaşılması bizi en çok heyecanlandıran adımların başında geliyor. Projemiz sonrası koroların devamlılığını ve benzer topluluklara örnek teşkil etmesini ümit ediyoruz. Yerel kültürlerin kendi müziklerini dile getirmelerine bir olanak sunmak adına sanatın etkisini global ölçüde yayarak diğer şehirlerde hatta ülkelerde de pozitif bir etkide bulunmayı amaçlıyoruz.  Projemizde yer alacak çocuk ve gençlerin bu süreç boyunca kişisel gelişimlerine destek olmak ve hayata dair özgüvenlerine bir katkı sağlamanın da en önemli katkılardan biri olduğunu düşünüyoruz.

Bu süreçte belirlenen illerdeki yerel yönetimler ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışmayı hedefliyoruz.

bottom of page